I år skulle vi bare en tur til Ærø. Eller rettere Ærøskøbing, for vi ville ikke have bilen med over, for en enkelt dag.
Og vi kom af af sted med afgangen 12.15 mandag. Vi fik en plads på første parket og det var dejligt at komme ud på vandet, hvor det luftede, og hvor udsigten var lige smuk hele vejen over.
Svendborgsundbroen.
Og vi mødte den anden færge på vej mod Svendborg.
Og pludselig var vi der.
Huset, som er til salg, har vi engang lejet en sommer. Børnene glemmer det ikke i hast, for det var der Bolette fik en gardinstang i hovedet. Kombinationen af en meget løst anbragt gardinstang og en bil på brostenene gjorde, at stangen røg ned og tilfældet ville, at den landede lige oven i hovedet på det stakkels barn, som græd hjerteskærende. De to andre syntes, det var evigt morsomt.
Huset herover ejede min fars kusine Marianne, som boede på øen i mange år. De to øverste vinduer husede en udstilling, som gjorde at huset ofte blev fotograferet. Også i 1999, da amerikanske Phyllis kom forbi og tog et billede, som jeg, for nogle år siden, faldt over, på Flickr.
Marianne var medlem af kunsthåndværkerkollektivet Kæphesten, men gik på et tidspunkt solo og havde, i nogle år, sin egen butik, som hun kaldte for Eenspænderen. Skiltet, hun fik lavet, sidder stadig på huset, som man kan se.
Vi havde tænkt, at vi skulle spise frokost i Mumms gårdhave, men vi kom desværre lige en halv time for sent. Der var lukket indtil kl. 18... I stedet blev det i restauranten På Torvet, som ikke bare ligger der, på torvet, men altså også hedder det.
Vi sad udenfor i smøgen - hvor der var skygge og en kølig brise en gang i mellem. Jeg fik en fantastisk burger, min mand valgte et frokosttallerken. Jeg tror ikke, at han læste "varedeklarationen" ordentligt, der var i hvert fald en del, som vandrede fra hans tallerken over på min. :-)
Efter at vi således var blevet styrkede, fortsatte vi turen rundt i byen, tilbage ad Søndergade, for jeg skulle ind og kigge hos antikhandleren, som har ophørsudsalg. Og som viste sig at have middagslukket, indtil kl. 16. Det var der ikke så længe til, så jeg var først hos boghandleren og i Kæphesten.
Her havde jeg set disse små brocher i vinduet, da vi gik forbi første gang. De lignede noget helt uopnåeligt, rent prismæssigt, men det skulle det vise sig, at de slet ikke var. Jeg købte den med kaninen til Bolette og en med en buket forglemmigejer til mig selv.
Hos antikhandleren er der stadig masser af varer, nedsat med 25 og 50%, men da min mand var vandret videre bl.a. med min ferieopsparing i kontanter i tasken, så blev det ikke til nogen handel, for man kan ikke betale med kort i butikken.
Jeg så en enkelt ting, som jeg havde kunne tænke mig, men jeg kunne nu også godt undvære, så det var ikke så slem en skuffelse. :-) Jeg var ellers også blevet lidt betaget af vasen på billedet, da vi kiggede vinduer.
Tilbage gennem Søndergade var jeg også i Den gamle isenkram, hvor man kan købe ting til både hus, have og mave. Der er nemlig en afdeling med helsekost.
Endelig besøgte vi Den gamle købmandsgård, som sidst vi var på øen, stadig var en traditionel Spar forretning. Det er den ikke længere.
Der sælges stadig kolonial og andet, men det hele stammer fra lokale producenter.
Udover honning, øl, kød, sæbe og kort med motiver fra Ærø, kan man også købe en stol - eller andet - som er "pakket ind" i frimærker. Jeg nøjedes med et glas honning, som skulle være særligt godt at komme i sin te og en læbepomade, som jeg efterhånden havde fået hårdt brug for. Vi købte desuden et bæger Aroma is. Prøv det, hvis du kommer til byen!
Vi fortsatte ad Brogade, ned forbi bager Röhlings gamle butik, hvor skiltet stadig sidder på huset og kringlen sidder på døren. Da min mand og jeg begyndte at holde ferie sammen på Ærø var der stadig butik og vi handlede altid der.
Vi fortsatte mod havnen, som var vores endelige mål, for dagen var snart ved at være slut. Vi skulle dog også lige have Molestien med.
Undervejs dertil "mødte" jeg mit yndlingshus - hvis næsten-nabo er så mange andres yndlingshus.
Højskolen er omdannet til badehotel. Men den fantastiske veranda er der stadig.
Til sidst nåede vi målet, en bænk på Molestien, hvor vi kunne sidde og nyde udsigten og ikke mindst blive luftet igennem, for det var faktisk næsten for varmt til at gå omkring i gaderne, hvor der ikke var meget vind.
Men snart var det tid til at fortsætte, så vi kunne nå færgen.
Denne gang skulle vi med Ærøskøbing, som har fået kælenavnet Rasmus Klump færgen pga. det farvestrålende kunstværk på den ene side.
På turen hjem sad vi indendøre, jeg var bare ude for at fotografere lidt, da vi lagde fra kaj i Ærøskøbing
som hurtigt blev til en plet i det fjerne
og da vi ankom til Svendborg,
hvor jeg lige nåede at få dette fine billede med, inden vi skulle fra borde.
Bilen holdt parkeret ved Voldgade, så der var en lille spadseretur op gennem gaderne fra havnen, før vi kunne køre tilbage til Ollerup.
Vi blev siddende og så færgen sejle tilbage mod Ærø, inden vi satte i gang.
Vinduet hos Vinther og Lausten.
Her kunne man tro sig hensat til Ærøskøbing igen, men huset ligger bag Sct. Nicolai kirke.
Skiltet hos Citronen i Brogade opsummerer på glimrende vis, hvordan sommeren var, mens vi var i Ollerup og omegn.