I ugen op til efterårsferien var der Anderledes uge på skolen. Og på mellemtrinnet var emnet Fra hav til bord. Vi var på besøg på flere virksomheder, som har tilknytning til fiskeriet. Det var vældigt spændende, sikkert lige så spændende for mig, som ikke er indfødt og derfor aldrig har været nogle af de steder vi besøgte, som det var for eleverne fra 3. og 4. klasse.
Vi lagde ud tirsdag med at se på både levende og døde fisk. De sidste så vi på Thyborøn Fiskeauktion Center.


Det var meget fascinerende at se på de mange forskellige slags fisk, og ikke mindst, hvor de skulle hen. Vi hørte om hele processen fra fiskene bliver losset og til de forlader auktionscentret, uden at kølekæden har været brudt.
Og vi så den flotte udsigt fra altanen, som løber langs kantinen. Da vi kom, var der et par sæler i havnebassinet. Det var vældig sjovt at se, hvordan, især den ene, nærmest poserede for kameraerne - den havde også en fisk i munden, så det var helt fantastisk. Jeg nåede dog ikke at få telefonen gjort klar og komme tæt nok på, før det var for sent.

Og så gik det til Jyllandsakvariet, hvor guiden fortalte levende om hummere, elektriske ål (som ikke er en ål) piratfisk, rødfisk og fjæsinger. Som man ifølge guiden ikke kan dø af. Jeg har søgt lidt rundt omkring og der er delte meninger om det. Men nemt er det tilsyneladende ikke. Men det gik jo også så grueligt galt, da Laust Sand stak sig, i Hans Kirks Fiskerne. Men det havde det slet ikke behøvet gøre, for vi fik at vide, at han faktisk bare skulle have stukket fingeren i vand, som er ca. 45 grader varmt. Fjæsingens gift virker nemlig kun i koldt vand. Men han havde selvfølgelig en "bagtanke" med at lade sagen gå sin skæve gang.
Onsdag var vi på besøg hos Wellfish, hvor vi så, hvordan fiskene blev forarbejdet, hvilket i dette tilfælde vil sige, fileteret. Det gik hurtigt og vi var passende imponerede over den, ganske vist meget erfarne, kvindelige knivsvinger.

Vi fik fileter med hjem til skolen, som eleverne var med til at stege og så fik vi rugbrød med fiskefilet, citron og remoulade. Det var vældig godt!
Torsdag skulle vi så se noget om, hvordan man fanger fiskene. Vi lagde ud med et meget interessant besøg hos Thyborøn Skibssmedie. Her var Peter Stausholm en glimrende fortæller.Vi så hele processen fra pladejern til færdige trawlskovle.

Det var faktisk en helt nostalgisk tur tilbage i tiden for mig. Min far var uddannet beslagsmed, så han kunne sko en hest. Senere uddannede han sig til VVS installatør og fik sit eget firma. Og de lugte og lyde, som var på dette værksted, mindede mig fuldstændigt om min teenagetid.
Til sidst skulle vi se, hvordan et trawl bliver til hos Nordsø Trawl. Også det var spændende og interessant.

Dette er "slutningen" af et ca. 100 meter langt trawl, som færdigt koster omkring 565.000 kr.

Dette er "begyndelsen". Trawlet er til en rejekutter, så gitteret her skal forhindre fisk i at komme videre ind i nettet.
Alt i alt var det nogle rigtigt spændende dage, hvor vi alle lærte noget.